Maar dan spoelen we even vooruit naar de eerste werkdag, de eerste meetings en de momenten waarop deze persoon daadwerkelijk aan de slag gaat met de gegeven opdrachten. Je plaatst een nieuw persoon in een bestaand ecosysteem. Maar ondanks dat hij een kracht op zichzelf is, kan dit binnen het team twee kanten op gaan. In het gunstigste geval staan de neuzen dezelfde kant op en kan de nieuwe aanwinst samen met de rest het team naar een hoger niveau brengen. Maar het kant ook de andere kant op gaan: het nieuwste teamlid veroorzaakt meer problemen dan hij oplost en verstoort de dynamiek van het team. Een medewerker kan wel vriendelijk en intelligent zijn, maar voor onrust zorgen.

Ondanks dat je als manager vaak deze negativiteit wel duidelijk merkt, ligt de oplossing niet altijd voor de hand. Asha Kalijan, auteur en coach op het gebied van o.a. leidinggeven en organisatieontwikkeling, adviseert om naar het team als geheel te kijken. Voor een leidinggevende is het lastig om een op zichzelf waardevolle kracht te laten gaan omdat hij niet in het team past. Daarom is het van belang om de teamdynamiek te analyseren en hoe de individuen bepaalde rollen op zich nemen binnen het team. Mogelijk is het probleem niet de fit tussen medewerker en bedrijf, maar tussen de medewerker en de rol die hij op dat moment vervult.

De kracht van Matzzi ligt erin om zowel individuen als teams te kunnen analyseren en zo in te zien hoe de verhoudingen liggen. Door verder te kijken dan de functie en de specifieke vaardigheden, maar juist de rollen, ambities en drijfveren in te zien, kan de optimale teamdynamiek gevonden worden. Dit maakt dat individuen soms juist een andere rol moeten aannemen dan ze gewend zijn, om zo zijn kwaliteiten beter tot hun recht te laten komen. Matzzi staat voor de optimale match; elk individu moet op de juiste plek zitten om zo zijn eigen doelen te bereiken, maar ook optimaal te kunnen bijdragen aan de doelen van de organisatie. Inzicht in de doelen is hierbij de cruciale stap.(Bron: Managersonline.nl)